Jorma Rusanen

Jorma Rusanen
Olen opettanut joogaa yli kaksikymmentäviisi vuotta. Olen jooganopettaja SJL ja toimin tällä hetkellä myös opettajana ja jooganopettajien kouluttajana Suomen Joogaliiton Joogaopistossa Saarijärvellä.

Joogaliiton jooganohjaaja- jooganopettajakoulutuksista valmistuin vuosina 1995 ja 2001. Suomen Joogaliiton puheenjohtajana olin vuosina 2015-2019. Joogan opetuksessa on mielestäni tärkeätä, että jokainen oppilas otetaan huomioon sellaisena kuin hän on harjoitukseen tullessaan ja kauden aikana. Näin ollen ehdotan harjoituksen kuluessa asanoista erilaisia versioita ja ohjaan myös käyttämään sopivia apuvälineitä, joita myös Joogahuoneella on tarjolla.

Oman joogaharjoitukseni ohella olen innolla tutkinut eri joogasuuntauksia. Olen opiskellut noin kahdenkymmenenviiden vuoden aikana Swami Satyananda Saraswatin oppilaan Swami Janakananda Saraswatin ja tämän oppilaiden, mm. Vasisthan ja Evan kursseilla. Satyananda puolestaan oli Swami Sivanandan oppilas, eli opettelemassani joogassa on mukana asanoiden ohella myös hengitys- ja meditaatioharjoitukset omana osionaan toisin sanoen asanat, pranayama, pratyahara ja meditaatio. Viimeksi mainituista esimerkkinä ovat mm. ajapa jap ja sisäinen hiljaisuus (antar mouna) –meditaatiot sekä jooganidra.

Tämä opiskeluni jatkuu edelleen. Perehtymisen alla ovat mm. Krishnamacharyan, Iyengarin, Pattabhi Joisin, Desikacharin ja Satchidanandan tavat opettaa joogaa. Erityisesti olen kiinnostunut hengityksestä. Työskennellessäni Brysselissä opiskelin seitsemän vuotta Iyengarjoogaa, belgialaisen Willy Bokin oppilaana.

Joogahuoneen ohella opetan Helsingin työväenopistossa ja Vantaan aikuisopistossa, joogaa (mm. äijäjoogaa, astangajoogaa ja yinjoogaa).

#äijäjooga

Suomen Joogaliitto -logo

Helsingin Joogayhdistys ry
on Suomen Joogaliiton
jäsenyhdistys.

Joogahuone-asanoija
Joogahuone-asanoija

Helsingin Joogayhdistys ry 2020 © Kaikki oikeudet pidätetään.

Helsingin Joogayhdistys ry 2020 ©
Kaikki oikeudet pidätetään.